مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام، جلد ۱۶، شماره ۱، صفحات ۴۷-۵۵

عنوان فارسی تاثیر پودر پسته وحشی (بنه) بر فعالیت آنزیم فسفاتیدات فسفوهیدرولاز کبد و میزان
چکیده فارسی مقاله چکیده مقدمه: هر چند مصرف داروهای شیمیایی ضد چربی مثل ژمفیبروزیل، کلوفیبرات و استاتین ها باعث کاهش چربی خون می شوند ولی اینگونه داروها معمولاً عوارض جانبی به همراه دارند. نتایج مطالعات اثبات کرده که مصرف محصول درختان خانواده آناکاردیاسه دارای اثرات کاهنده چربی خون می باشند ولی مکانیسم دقیق اثرات کاهندگی آنها بر چربی های خون مشخص نشده است. با توجه به این که آنزیم فسفاتیدات فسفوهیدرولاز آنزیمی کلیدی در متابولیسم گلیسرولیپدها است، هدف از این پروژه بررسی تاثیر مصرف پسته وحشی بر فعالیت آنزیم مذکور، میزان تری گلیسرید کبد و چربیهای سرم موش صحرایی بوده است. مواد و روش ها: این آزمایش تجربی در یک دوره 15 و 60 روزه بر روی موشهای صحرایی انجام گرفت. گروهای شاهد(n=6) تحت رژیم معمولی استاندارد ولی گروه های تست (n=6) تحت رژیم معمولی بعلاوه 10 درصد پودر پسته قرار گرفتند. پس از اتمام هر دوره فعالیت آنزیم فسفاتیدات فسفوهیدرولاز کبدی، تری گلیسرید، توتال کلسترول، HDL کلسترول،LDL کلسترول،VLDL کلسترول سرم و میزان تری گلیسرید کبدی اندازه گیری شد. یافته های پژوهش: پسته وحشی در دوره 15 روزه باعث افزایش میزان کلسترول در کلیه فراکسیون های لیپوپروتئنی و کاهش میزان تری گلیسرید کبدی شد(P< 0.05) و فعالیت آنزیم فسفاتیدات فسفوهیدرولاز را به میزان 11 درصد نسبت به گروه کنترل کـــاهش داد. در دوره بلند مدت 60 روزه تفاوت معنی داری در میزان کلسترول فراکسیون های لیپوپروتئنی و تری گلیسرید سرم با گروه کنترل مشاهده نشد(P< 0.05)، ولی فعالیت آنزیم مذکور به میزان 16 درصد نسبت به گروه کنترل کاهش یافته بود و میزان تری گلیسرید کبدی نیز به طور معنی داری در گروه تست نسبت به گروه کنترل کاهش یافته بود(P< 0.05). بحث و نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاکی از وجود یک یا چند ماده موثر در پسته وحشی است به طوری که در کوتاه مدت باعث افزایش کلسترول در کلیه فراکسیونهای لیپوپروتئینی می شود . برای درک بهتر مکانیسم اثر آن بایستی از پسته وحشی عصاره الکلی و آبی تهیه و بر روی متابولیسم چربیها آزمایش نمود. از طرف دیگر در دراز مدت این اثر افزایشی بر متابولیسم کلسترول مشاهده نمی شود. این پدیده احتمالاً ناشی از وجود فراوان اسیدهای چرب ضروری لینولئیک و لینولنیک در پسته می باشد که در دراز مدت باعث کاهش کلسترول می شود. با توجه به اینکه آنزیم فسفاتیدات فسفوهیدرولاز در تشکیل کبد چرب نقشی مهم دارد و پسته وحشی می تواند باعث کاهش فعالیت آن و در نتیجه کاهش میزان سنتز تری گلیسرید کبدی در کوتاه مدت و بلند مدت گردد، می توان از پسته وحشی در درمان کبد چرب از طریق جدا سازی و تخلیص اجزاء موثر آن استفاده کرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پسته وحشی، فسفاتیدات فسفوهیدرولاز، تری گلیسرید، کلسترول

عنوان انگلیسی Effects of Pistachio Nut Powder on Rat LiverPhosphatidate Phosphohydrolase andSerum Lipids and Lipoproteins Profile
چکیده انگلیسی مقاله Abstract Introduction: Although the consumption of chemical drugs such as clofibrate and statins reduce serum lipids, they have undesirable side effects. So, at the present time the use of medicinal plants are preferred, because they are cheap, beneficially effective and of low undesirable side effects. The nuts of Anacardiace family have hypolipidemic effects on serum lipid profile by unknown mechanisms. Phosphatidate phosphohydrolase (PAP) is a key regulator enzyme in lipid metabolism. Therefore, the aim of this study is to determine effects of Pistacia khinjuk nut on PAP, serum lipid profile and liver content triglyceride in rats. Materials and Methods: Four groups of rats (n=6/group) were fed with normal diet (control) or normal diet plus 10% pistachio nut powder for 15 and 60 days . Then, PAP activity, triglyceride, total cholesterol, HDL-cholesterol, LDL- cholesterol, VLDL- cholesterol, and liver content triglyceride were measured. Findings: Feeding rats with pistachio nut for 15 days had significant elevated cholesterol in all lipoprotein fractions and reduced liver content triglyceride (P< 0.05). Although, PAP activity reduced approximately 11%, it was not significant in control group (P>0.05). On the other hand, rats fed with pistachio nut for 60 days had no significant differences with control group in all lipoprotein fractions (P>0.05), whereas the liver content triglyceride significantly decreased(P< 0.05). In addition, PAP activity also decreased nearly 16% with respect to control group. Conclusion: The data shows that in pistachio nut, there is one or some substances able to elevate cholesterol metabolism. Hence, for understanding the effect of pistachio nut on lipid metabolism, it is necessary to prepare alcohol and water extraction of pistachio nut and examine them. On the other hand, in long time, no significant affection was seen. This may be due to the effect of essential fatty acids of nut, linoleic and linolenic, that can reduce serum lipids. Considering the fact that PAP is involved in the formation of fatty liver and also pistachio nut can result in reduction of liver content triglyceride by decreasing PAP activity in short and long courses, the pistachio nut can be used for the treatment of fatty liver through isolation and purification of effective components of it.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله اسفندیار حیدریان |


یونس نصری |
دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی ایلام (Ilam university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://sjimu.medilam.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-13&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات