|
مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام، جلد ۳۳، شماره ۱، صفحات ۱-۱۷
|
|
|
عنوان فارسی |
اثر کارواکرول بهعنوان ترکیب پلیفنلی اصلی آویشن مرتعی بر مهار رشد باکتریها |
|
چکیده فارسی مقاله |
مقدمه: با توجه به مقاومت روزافزون باکتریهای بیماریزا نسبت به آنتیبیوتیکها ضرورت دارد تا گیاهان دارویی حاوی آثار ضدباکتریایی شناسایی شوند. هدف از این مطالعه مقایسۀ اثر مهاری عطرمایۀ آویشن مرتعی نسبت به آنتیبیوتیکهای رایج در برابر باکتریهای اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس است. مواد و روشها: این مطالعه در آزمایشگاه دانشگاه پیام نور استان تهران در سال 1401، به روش تجربی انجامشده است. بدین منظور، برگ و ساقۀ گیاه آویشن مرتعی از ارتفاعات کرمانشاه در مرحلۀ گلدهی کامل جمعآوری گردید. اسانسگیری با روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) و شناسایی ترکیبات عطرمایه توسط کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی صورت گرفت. اثر ضدمیکروبی عطرمایۀ این گیاه در غلظتهای متوالی 48/0 تا 250 میکروگرم بر میلیلیتر علیه دو گونۀ باکتریایی، اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس، با تعیین حداقل غلظت بازدارندگی در محیط براث، حداقل غلظت کشندگی در محیط آگار و دیسکدیفیوژن بررسی شد و نسبت به آنتیبیوتیکهای آمپیسیلین، سیپروفلوکساسین، اریترومایسین و سفکسیم بهترتیب با غلظتهای 10، 5، 15 و 5 میلیگرم بر میلیلیتر ارزیابی گردید. از آمار توصیفی و آزمون آماری ANOVA برای تجزیهوتحلیل آماری با نرمافزار SPSS vol.23 با سطح معنیداری 01/0 استفاده شد. یافته های پژوهش: تجزیهوتحلیل به روش گازکروماتوگرافی جرمی نشان داد، در این گونه آویشن با 42 مادۀ مؤثر، بیشترین ترکیب کارواکرول (96/66 درصد) است. غلظتهای 250، 125 و 5/62 میلیگرم بر مول از عطرمایه در مهار هر دو باکتری بهتر از آنتیبیوتیکهای انتخابی عمل کرده است. حداقل غلظت کشندگی برای باکتریهای اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس بهترتیب برابر 5/62 و 81/7 میکروگرم بر میلیلیتر بود. بحث و نتیجهگیری: عطرمایۀ این گیاه در توقف رشد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس نسبت به اشریشیا کلی مؤثرتر بود. با توجه به آثار ضدباکتریایی و آنتیسپتیک قابلتوجه عطرمایۀ گیاه پیشنهاد میشود، آزمایشهای بیشتری برای ارزیابی اثر آویشن مرتعی در نمونۀ حیوانی انجام گردد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
آویشن مرتعی، Jalas (Ronniger) Thymus eriocalyx، استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلی، کارواکرول |
|
عنوان انگلیسی |
The Effect of Carvacrol as the Main Polyphenolic Compound of Thymus eriocalyx Ronniger Jalas on the Inhibition of Bacteria growth |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Introduction: Due to the increasing resistance of bacterial diseases to antibiotics, it is essential to identify medicinal plants that contain antibiotics and antibacterial. This study aimed to compare the efficacy of pasture thyme essential oil with common antibiotics against Escherichia coli and Staphylococcus aureus bacteria. Materials & Methods: The study, conducted in 2022 at Payame Noor University, investigated the antibacterial properties of Thymus eriocalyx essential oil. Leaves and stems were collected from Kermanshah highlands, and essential oil was extracted using hydrodistillation. Gas chromatography-mass spectrometry identified the components. The oil was tested against Escherichia coli and Staphylococcus aureus at concentrations of 0.48 to 250 µg/mL using liquid and solid methods, as well as the disk diffusion method. Results were compared with antibiotics (ampicillin, ciprofloxacin, erythromycin, and cefixime) at specific concentrations. Data were analyzed using SPSS V.23 with a significance level of 0.01. Results: Tests with gas chromatography-mass spectrometry showed that carvacrol (66.96%) is the main ingredient in this type of thyme, and a total of 42 active substances were found. Essential oil concentrations of 250, 125, and 62.5 mg/ml were more effective than the chosen antibiotics in inhibiting both bacterial strains. The minimum bactericidal concentration for Escherichia coli and Staphylococcus aureus was determined to be 62.5 and 7.81 mg/ml, respectively. Conclusion: The essential oil of Thymus eriocalyx demonstrated greater effectiveness against Staphylococcus aureus than Escherichia coli. Due to its significant antibacterial and antiseptic properties compared to antibiotics, further studies on its efficacy in animal models are recommended.
|
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Carvacrol, Escherichia coli, Thymus eriocalyx (Ronniger) Jalas, Staphylococcus aureus |
|
نویسندگان مقاله |
سمیه فرهمند | Somayeh Farahmand Dept of Biology, Payame Noor University (PNU), Tehran, Iran گروه زیستشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
فرشید رضایی | Farshid Rezaei Dept of Biology, Payame Noor University (PNU), Tehran, Iran گروه زیستشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
ایرج علیپور فرد | Iraj Alipourfard Institute Physical Chemistry, Polish Academy of Sciences, Warsaw, Poland موسسه شیمی فیزیک ،آکادمی علوم لهستان، ورشو، لهستان
|
|
نشانی اینترنتی |
http://sjimu.medilam.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-7485-2&slc_lang=fa&sid=1 |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
بیوشیمی |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|