مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام، جلد ۲۹، شماره ۱، صفحات ۶۵-۷۸

عنوان فارسی بررسی فیتوشیمیایی مقایسۀ توان آنتی‌اکسیدانی و محتوای فنلی عصارۀ حلال‌های گوناگون بذر کتان (Linum usitatissimum L.) و بیوسنتز نانوذرات نقره و طلا با استفاده از عصارۀ آن
چکیده فارسی مقاله مقدمه: کتان (Linum usitatissimum L.) گیاهی از خانوادۀ Linaceae است که در محصولات بهداشتی، غذایی و صنعتی استفاده می‌شود. از ترکیبات دارای فعالیت زیستی که در بذر کتان یافت می‌شود، می‌توان به لینولنیک‌اسید، لینولئیک‌اسید، لیگنان، پپتید‌های حلقوی، پلی‌ساکاریدها، آلکالوئیدها و سیانوژنیک گلیکوزیدها اشاره کرد. تحقیقات اخیر بیانگر آن است که دانه‌های بذر کتان سبب کاهش کلسترول، تثبیت قند خون، جلوگیری از پوکی استخوان، کمک به کاهش وزن، تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از سرطان می‌شوند. هدف از انجام این تحقیق بررسی فیتوشیمیایی، توان آنتی‌اکسیدانی و محتوای فنلی عصارۀ حلال‌های مختلف بذر کتان و بیوسنتز نانوذرات نقره و طلا با استفاده از این عصاره است. مواد و روش‌ها: برای بررسی توان آنتی‌اکسیدانی و محتوای فنلی بذر کتان، عصارۀ بذر کتان با استفاده از سه حلال مختلف اتیل‌استات، دی‌کلرومتان و نرمال‌هگزان، با روش سوکسله استخراج شد. برای شناسایی ترکیبات شیمیایی عصاره، از آزمون‌های فیتوشیمیایی استفاده گردید. در ادامه، برای سنتز نانوذرات طلا و نقره، به ترتیب از نمک‌های.3H2O ،HAuCl4، AgNO3 و عصارۀ دی‌کلرومتان بهره گرفته شد. برای مشخصه‌یابی نانوذرات سنتزشده، از تکنیک‌های گوناگونی ازجمله اسپکتروفتومتری فرابنفش- مرئی (UV-Vis) استفاده گردید؛ همچنین از میکروسکوپ الکترونی عبوری(TEM)  و تکنیک آنالیز اندازۀ نانوذرات، برای بررسی شکل، اندازه و تعیین میزان توزیع نانوذرات استفاده شد. یافته‌های پژوهش: پس از استخراج عصاره‌های مختلف بذر کتان، برای شناسایی کیفی متابولیت‌های ثانویۀ موجود در عصاره، از آزمون‌های فیتوشیمیایی مختلف و معرف‌های گوناگون استفاده گردید. نتایج بیانگر حضور فلاونوئیدها، آلکالوئید و استروئید و حضور نداشتن تانن‌ و ساپونین بود. بیشترین و کمترین مقدار ترکیبات فنلی، به ترتیب مربوط به عصارۀ دی‌کلرومتان و ان- هگزان بذر کتان بود. بالاترین خاصیت آنتی‌اکسیدانی برای عصارۀ استخراج‌شده از بذر کتان با استفاده از حلال دی‌کلرومتان به دست آمد. پس از سنتز نانوذرات طلا و نقره، رنگ محلول‌های کلوئیدی نانوذرات تهیه‌شده، به ترتیب بنفش و زرد شد. طیف‌های جذبی حاصل از محلول‌های نانوذرات طلا و نقره، طول موج‌های ماکزیمم به ترتیب 525 و 420 نانومتر را نشان دادند که خود بیانگر طول موج مشخص برای این نانوذرات هستند. مطالعات میکروسکوپ الکترونی عبوری نشان داد که نانوذرات طلا و نقره سنتزشده، شکل کروی با توزیع یکنواخت و قطرهای میانگین، به ترتیب 40 و 90 نانومتر دارند. بحث و نتیجه‌گیری: نتایج به‌دست‌آمده به‌وضوح نشان داد که استفاده از حلال‌های گوناگون، بر میزان استخراج محتوی فنلی کل تأثیر داشته است؛ همچنین ارتباط مستقیمی میان میزان فنل کل و نتایج به‌دست‌آمده از سنجش توان آنتی‌اکسیدانی موجود در عصاره‌ها دیده شد. نانوذرات طلا و نقره نیز با کمک عصارۀ حاصل از بذر کتان، به‌سادگی تهیه شدند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله بذر کـــتان، نانوذرات طلا، نانوذرات نقره، نـــــانوفناوری، عــــــصاره، آنتی‌اکسیدان طبیعی، Linum usitatissimum L.

عنوان انگلیسی Phytochemical Study and Comparison of Antioxidant Potential and Phenolic Content of Different Solvent Extract of Flaxseed (Linum usitatissimum L.) and Biosynthesis of Gold and Silver Nanoparticles using its Extract
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: Flaxseed (Linum usitatissimum L.) is a member of the Lamiaceae family used in nutrition, health, and industrial products. Flaxseed accumulates many biologically active compounds, including linolenic acid, linoleic acid, lignans, cyclic peptides, polysaccharides, alkaloids, and cyanogenic glycosides. Recent research suggests that flaxseed lowers cholesterol, stabilizes blood sugar, prevents osteoporosis, helps with weight loss, strengthens the immune system, and prevents cancer. This study aimed to investigate the phytochemical, antioxidant, and phenolic content of extracts of various flaxseed solvents and the biosynthesis of silver and gold nanoparticles using these extracts.   Materials & Methods: In order to evaluate the antioxidant power and phenolic content of flaxseeds, flaxseeds extract was extracted using three different solvents, namely ethyl acetate, dichloromethane, and normal hexane by the soxhlet method. Phytochemical tests were used to identify chemical compounds. Following that, for the synthesis of gold and silver nanoparticles, HAuCl4, 3H2O, and AgNO3 salts, as well as dichloromethane extract were used in descending order. Moreover, the characterization of synthesized nanoparticles was performed by various techniques, including UltraViolet-Vis spectrophotometry. Furthermore, transmission electron microscopy and nanoparticle size analysis techniques were used to examine the size and distribution extent of nanoparticles. Ethics code: EE/1400.3.02.4678 /scu.ac.ir   Findings: After extracting different extracts of flaxseed, various phytochemical tests and different reagents were used to qualitatively identify the secondary metabolites in the extract. The results showed the presence of flavonoids, alkaloids, and steroids, as well as a lack of tannins and saponins. The highest and lowest phenolic compounds were related to the extract of dichloromethane and n-hexane of flaxseeds, respectively. The highest antioxidant properties for the extract were obtained from flaxseeds using dichloromethane solvent. After the synthesis of gold and silver nanoparticles, the colloidal solutions of the prepared nanoparticles became purple and yellow, respectively. The absorption spectra of the gold and silver nanoparticles showed maximum wavelengths of 525 and 420 nm, respectively, which indicated the characteristic wavelengths for these nanoparticles. Transmission electron microscopy studies showed that the synthesized gold and silver nanoparticles had a spherical shape with uniform distribution and mean diameters of 40 and 90 nm, respectively.   Discussion & Conclusions: The results revealed that the use of different solvents was effective for the extraction of total phenolic content. There was also a direct relationship between the amount of total phenol and the results of measuring the antioxidant capacity of the extracts. Moreover, gold and silver nanoparticles were easily prepared using flaxseeds extract.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Extract, Flaxseed, Gold nanoparticles, Linum usitatissimum L, Nanotechnology, Natural antioxidant, Silver nanoparticles

نویسندگان مقاله رویا میرزاجانی | Roya Mirzajani
Dept of Chemistry, Faculty of Sciences, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

مریم کلاهی | Maryam Kolahi
Dept of Biology, Faculty of Sciences, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

فاطمه گرجیان | Fatemeh Gorgian
Dept of Chemistry, Faculty of Sciences, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران


نشانی اینترنتی http://sjimu.medilam.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-6258-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/48/article-48-2473685.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده شیمی مواد خوراکی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات