مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام، جلد ۲۵، شماره ۴، صفحات ۱۳-۲۳

عنوان فارسی اثر شنبلیله بر حافظه و یاد گیری و ظرفیت آنتی اکسیدان در هیپوکامپ رت‌ های دیابتی تیپ II
چکیده فارسی مقاله مقدمه: بر اساس شواهد مبنی بر اثرات درمانی شنبلیله در دیابت و نقش آن در تقویت حافظه و سلامت روان، در این مطالعه اثر تجویز عصاره شنبلیله بر حافظه و یاد گیری و هم چنین میزان آنتی اکسیدان در هیپو کامپ  رت ‌های دیابتی نوع 2 مورد  بررسی قرار گرفت. مواد و روش ‌ها: در این مطالعه تجربی 24 رت نر به 4 گروه تقسیم شدند. گروه 1 یا کنترل: تغذیه ساده، گروه 2: دیابتی درمان نشده، گروه 3: رت دیابتی + 8 گرم عصاره آبی شنبلیله به ازای هر کیلو گرم غذا، گروه 4: رت دیابتی + 2 گرم عصاره آبی شنبلیله به ازای هر کیلو گرم غذا.  بعد از 4 هفته، حافظه و یاد گیری در هر یک از گروه‌ های تحقیق با دو روش ماز آبی و شاتل باکس بررسی شد.  سپس رت ‌ها بیهوش شده  و بافت ‌ها برداشته شد.  در نهایت ظرفیت آنتی ­اکسیدانی تام و سطح مالون دی آلدئید در هیپو کامپ اندازه­ گیری شد. یافته­‌ های پژوهش: تیمار رت ‌های دیابتی با عصاره سبب افزایش میزان آنتی اکسیدان تام و کاهش میزان پراکسید اسیون لیپیدی در بافت مغز شد و دوز 8 گرم بر کیلوگرم، مؤثرتر از  دوز 2 گرم بر کیلو گرم بود (p<0.05). نتایج مربوط به بررسی حافظه فضایی با دستگاه ماز آبی نشان داد که در گروه تیمار شده، مدت زمانی که طول می‌کشد تا حیوان سکوی مخفی را پیدا کند (escape latency) و مسافتی که برای پیدا کردن سکوی مخفی طی می‌کند ( travel distance) نسبت به گروه دیابتی کم تر و مدت زمان باقی ماندن در ربع هدف (time in target quadrant) در گروه تیمار نسبت به گروه دیابتی به طور معنی داری بیش تر شده بود (p< 0.05). نتایج مربوط به بررسی حافظه احترازی غیر فعال با دستگاه شاتل باکس نشان داد که عصاره شنبلیله می‌تواند زمان ماندن در اتاقک تاریک  را کاهش و زمان تاخیر در حین عبور را در موش ‌های تیمار شده نسبت به گروه دیابتی افزایش دهد (p<0.05). بحث و نتیجه گیری: تجویز عصاره شنبلیله بر توانایی نگه داری اطلاعات درانبار‌ های حافظه و یاد آوری آن‌ ها موثر است و موجب افزایش سطح آنتی اکسیدان در رت‌ های دیابتی می ‌گردد و مکانیسم مربوطه ، می ‌تواند ممانعت از تخریب سلول ‌های عصبی در هیپو کامپ به خاطر ظرفیت آنتی اکسیدان این گیاه باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله دیابت ملیتوس، استرس اکسیداتیو، عصاره شنبلیله، حافظه، یاد گیری

عنوان انگلیسی Effect of Fenugreek on Memory and Learning and also Antioxidant Capacity in Hippocampus of Type II Diabetic Rats
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: Based on the evidences of curing effects of fenugreek on diabetes and its role in strengthening memory and mental health, this study investigated administration of fenugreek extract on learning and memory and also antioxidant level in the hippocampus in type 2 diabetic rats.   Materials & methods: In this study, 24 male rats were divided into 4 groups. Group 1 or control, Group II or diabetic, Group III: diabetic rats treated with 8 gram fenugreek / kg diet, Group IV: diabetic rats treated with 2 gram fenugreek / kg diet. After four weeks, learning and memory were determined using water maze and shuttle box tests. After that, the rats were anesthetised and tissues were removed. Finally, total antioxidant capacity and malondialdehyde were determined in hippocampus.   Findings: Treating diabetic rats with fenugreek extract caused increasing the total antioxidants levels and decreasing the amount of lipid peroxidation in the brain tissue and the dose of 8g/kg was more effective than 2g/kg (p< 0.05). The results of studying spatial memory by water maze suggested that the amount of time it takes for the animal to find the hidden platform (escape latency), the distance to find a hidden platform (travel distance) were decreased, and the time remaining in the target quadrant (time in target quadrant) in the treatment group was significantly increased compared to the diabetic one (p< 0.05). The results of Passive-avoidance response and memory with shuttle box were showed that Fenugreek extract could reduced the time of remaining in a dark room and increased the step through latency in treated rats compared to diabetic ones (p< 0.05).   Discussion & conclusions: Administration of Fenugreek is effective in the capability of maintaining information in the memory stores and reminding them and also increased antioxidant levels in the diabetic rats and relayed mechanism can be prevention of neural cell destruction in hyppocampus due to antioxidant capacity of this plant.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مرجان معین | marjan moin
iauh, department of biology
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، همدان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی همدان (Islamic azad university of hamadan)

سید مهرداد کسایی | seyed mehrdad kassaee
hamedan branch, islamic azad university
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، همدان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی همدان (Islamic azad university of hamadan)


نشانی اینترنتی http://sjimu.medilam.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2606-2&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله دریافت فایل مقاله
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده فیزیولوژی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات