مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام، جلد ۲۰، شماره ۳، صفحات ۸-۱۵

عنوان فارسی بررسی و مقایسه روند مصرف رنگ های خوراکی در محصولات قنادی شهر قم در سال های ۸۸-۱۳۸۶
چکیده فارسی مقاله مقدمه: استفاده از رنگ های خوراکی در صنعت قنادی نقش به سزایی در ایجاد حس رضایت مصرف کنندگان دارد. با این حال کاربرد رنگ های غیر مجاز اثرات سمی در بدن ایجاد می کنند. این ترکیبات می توانند موجب آلرژی و حتی ایجاد واکنش های منجر به سرطان در بدن شوند. با توجه به عوارض یاد شده و طیف گسترده کاربرد این ترکیبات در محصولات قنادی، هدف از این مطالعه بررسی و مقایسه روند مصرف رنگ های خوراکی در محصولات قنادی شهر قم در سال های 88-1386 می باشد. مواد و روش ها: فرآورده های قنادی به صورت تصادفی از بین مراکز عرضه محصولات قنادی سطح شهر قم نمونه برداری و مورد آنالیز نوع رنگ قرار گرفت. 342 نمونه در سال 1386، 291 نمونه در سال 1387 و 398 نمونه در سال 1388 مورد بررسی قرار گرفتند. مراحل آنالیز رنگ شامل چربی زدایی از نمونه ها، تخلیص و استخراج رنگ از مواد غذایی محلول در آب، کروماتوگرافی و مرحله تشخیص نوع رنگ انجام گرفت. یافته های پژوهش: بر اساس نتایج مطالعه 6/28 درصد نمونه ها در سال 1386، 9/28 درصد نمونه ها در سال 1387 و 1/28 درصد نمونه ها در سال 1388 حاوی رنگ های غیر مجاز بودند. بحث و نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میزان قابل توجهی از نمونه‌ ها در هر سال غیر قابل مصرف می باشند. بالا بودن هزینه، ناپایداری و ارزش رنگی کم رنگ‌ های طبیعی از دلایل کاربرد بیـــشتر رنگ های غیر مجاز می باشد. اما با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه به نظر می رسد که عدم آگاهی کاربران استفاده کننده از عوارض سوء این نوع رنگ ها یکی از مهم ترین دلایل تکرار مصرف این مواد است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله رنگ های مصنوعی، فرآورده های قنادی، کروماتوگرافی

عنوان انگلیسی Evaluation and Comparison of Consumption Trend of Artificial Colors in Different Confectionary Products in the City of Qom in 2007-2009
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: The use of artificial colors plays a major role in creating a sense of customer satisfaction however the use of impermissible colors can cause toxic effects in the body. These compounds can lead to allergic reactions and even cancer disease in the body. According to the afore mentioned effects and the wide range of the applica-tion of these compounds in confectionary products, we sought to compare the consu-mption of food dyes in confectionary products in the city of Qom from 2007 to 2009. Materials & Methods: Confectionary products were randomly sampled from confectionary manufacturers in the city of Qom. 342 samples in 2007, 291 samples in 2008 and 398 samples in 2009 were analy-zed and investigated. The color analyzing included the defatted samples, purification and extraction of color compounds, chrom-atography, and determining the kind of the color. Finding: Based on the findings of the study among the samples, 28.6 % of them in 2007, 28.9% in 2008 and 28.1% in 2009 contained impermissable colors. Discussion & Conclusion: The Results showed that a significant amount of the confectionary products are unsafe for consumption, annually. The high cost, instability and low nutritional value of natural colors are the reasons for the excessive use of the impermissible colors. But according to the results of this study it is seemed that most of people are not aware about the toxic effects of these colors and this may be the main reasons for the repea-ted use of these materials in confectionary products.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Artificial colors, confectionary products, chromatography

نویسندگان مقاله یلدا ارست | y arast


مجید محمدیان | m mohammadian


سمیه بهنامی پور | s behnamipour


مهدی اسدی | m asadi


زینب راموز | z ramuz


مهدی نوروزی | m noruzi



نشانی اینترنتی http://sjimu.medilam.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-240-7&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده بهداشت محیط
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات