مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام، جلد ۳۳، شماره ۴، صفحات ۱۰۶-۱۱۵

عنوان فارسی مقایسۀ کبد چرب غیرالکلی در بیماران سلیاکی کنترل‌شده با افراد غیر سلیاکی با روش سونوگرافی در شهر ایلام در سال ۱۴۰۰
چکیده فارسی مقاله
مقدمه: مطالعات مقطعی اخیر نشان داده‌اند که خطر ابتلا به کبد چرب در بیماران سلیاکی به علت رژیم بدون گلوتن رو به افزایش است. در این مطالعۀ مقطعی، به بررسی شیوع کبد چرب در بیماران سلیاکی و مقایسۀ آن با افراد سالم جامعه با روش تشخیصی سونوگرافی پرداخته‌شده است.
مواد و روش­ها: این مطالعۀ مقطعی روی 200 نفر (100 نفر در گروه سلیاک و 100 نفر در گروه شاهد) در بیمارستان مصطفی خمینی در سال 1400 انجام گردید. معیارهای ورود بیماران سلیاکی شامل پیروی از رژیم غذایی بدون گلوتن حداقل 6 ماه پیش از شروع مطالعه و انجام آزمون‌های آزمایشگاهی بیوشیمیایی کمتر از 2 ماه پیش از شروع مطالعه بود. گروه شاهد شامل بیماران سرپایی بودند که در ویزیت روزانۀ ما، در همان دورۀ زمانی توصیف‌شده برای گروه سلیاک ارزیابی شدند. دو گروه بیماران سلیاکی و گروه شاهد تحت سونوگرافی شکمی قرار گرفتند. مقایسه‌های بین‌گروهی متغیرهای کمی با آزمون‌ t-test مستقل و برای متغیرهای کیفی با آزمون کای‌دو ارزیابی گردیدند.
یافته ­های پژوهش: خصوصیات پایۀ دو گروه یکسان بود. شیوع کبد چرب در جمعیت سلیاکی 38 درصد و در جمعیت طبیعی 52 درصد بود (P=0.04). در گروه سنی بیشتر و مساوی 9 سال، شیوع کبد چرب در گروه شاهد 7/36درصد بود که به‌طور معنی‌داری بیشتر از گروه سلیاک 1/31 درصد بود (P=0.04). شیوع نمایۀ تودۀ بدنی افزایش‌یافته در جمعیت سلیاکی 38 درصد و در جمعیت طبیعی 52 درصد بود (P=0.008). تفاوت معناداری در شیوع کبد چرب بر اساس نمایۀ تودۀ بدنی طبیعی یا بالا دیده نشد.
بحث و نتیجه‌گیری: شیوع کبد چرب در هر دو گروه سلیاک و شاهد بالا بود و به‌طور معنی‌داری این شیوع در گروه شاهد بیشتر از گروه سلیاک بود.


 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله گلوتن، کبد چرب، سلیاک، رژیم غذایی، چاقی

عنوان انگلیسی Comparison of non-alcoholic fatty liver in diet-controlled celiac patients with non-celiac individuals using ultrasound in Ilam city in 2021
چکیده انگلیسی مقاله
Introduction:  Recent cross-sectional studies have shown that the risk of fatty liver in celiac patients is increasing due to a gluten-free diet. In this cross-sectional study, the prevalence of fatty liver in celiac patients and its comparison with healthy subjects in the community using diagnostic ultrasound were investigated.
Materials & Methods: A study was conducted at Mostafa Khomeini Hospital in Iran, involving 100 patients with celiac and control conditions. The celiac group had to have a gluten-free diet for at least 6 months, undergo biochemical tests less than 2 months before, and follow a gluten-free diet. The control group included outpatients evaluated during the same period. Both groups underwent abdominal ultrasounds. Quantitative and qualitative variables were compared using independent t-tests and chi-square tests at a significance level less than 0.05.
Results: The baseline characteristics of the two groups were the same. The prevalence of fatty liver was 38% and 52% in the celiac and control groups, respectively (p=0.04). In the age group ≥19 years, the prevalence of fatty liver in the control group (36.7%) was significantly higher than that in the celiac group (31.1%) (p=0.04). The prevalence of high BMI in the celiac and normal groups was 38% and 52%, respectively (p=0.008). No significant difference was observed in the prevalence of fatty liver based on normal or high BMI.
Conclusion: The prevalence of fatty liver was high in both the celiac and control groups, and this prevalence was significantly higher in the control group than in the celiac group.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Gluten, Fatty Liver, Celiac, Diet, Obesity

نویسندگان مقاله شاهین شهبازی | Shaahin Shahbazi
Non-Communicable Diseases Research Center, School of Medicine Ilam University of Medical Sciences, Ilam, Iran
مرکز تحقیقات بیماریهای غیرواگیر، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام ، ایران

محمدعرفان خسروانی | Mohammad-Erfan Khosravani
Non-Communicable Diseases Research Center, School of Medicine Ilam University of Medical Sciences, Ilam, Iran
مرکز تحقیقات بیماریهای غیرواگیر، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام ، ایران

زهرا وحدت شریعت پناهی | Zahra Vahdat Shariatpanahi
Dept of Clinical Nutrition and Dietetics, Faculty of Nutrition and Food Technology, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه تغذیه بالینی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران


نشانی اینترنتی http://sjimu.medilam.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-925-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات