مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام، جلد ۲۴، شماره ۵، صفحات ۴۸-۵۴

عنوان فارسی بررسی بقایای آنتی ‌بیوتیک در شیرهای پاستوریزه و محلی شهرستان‌ های مراغه و بناب به روش چهار پلیتی (FPT)
چکیده فارسی مقاله مقدمه : علی رغم اثرات مفید آنتی ‌بیوتیک‌ ها در درمان بیماری ‌های عفونی، باقی مانده آن‌ ها در مواد غذایی مانند گوشت و شیر و انتقال آن به بدن انسان اثرات زیان بخشی دارد. هدف از این پژوهش پایش باقی ‌مانده آنتی ‌بیوتیک ‌ها در شیرهای خام و پاستوریزه شهرستان‌ های مراغه و بناب به روش چهار پلیتی(FPT) بود. مواد و روش‌ ها: برای این منظور 7 واحد گاوداری صنعتی مراغه، 7 واحد گاوداری صنعتی بناب، 4 واحد گاوداری سنتی مراغه، 5 واحد گاوداری سنتی بناب، 1 واحد کارخانه فرآوری شیر مراغه و 1 واحد کارخانه فرآوری شیر بناب به صورت تصادفی انتخاب شد. 25 نمونه شیر در 4 تکرار در زمان‌ های مختلف اخذ گردید و از لحاظ باقی مانده آنتی‌ بیوتیک به روش چهار پلیتی(FPT) مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ‌های پژوهش: 7 مورد(94/24 درصد) نمونه‌ های شیرخام گاوداری ‌های صنعتی مراغه، 15 مورد(47/53 درصد) نمونه‌ های شیرخام گاوداری ‌های صنعتی بناب، 6 مورد(5/37 درصد) نمونه ‌های شیرخام گاوداری‌ های سنتی مراغه، 4 مورد(20 درصد) نمونه ‌های شیر گاوداری‌ های سنتی بناب و 1 مورد(25 درصد) نمونه شیر پاستوریزه مراغه آلوده به بقایای آنتی ‌بیوتیکی تشخیص داده شدند و نمونه ‌های شیر پاستوریزه بناب منفی تشخیص داده شد. با بررسی نتایج مشخص گردید بیشترین بقایای آنتی‌ بیوتیکی مربوط به گروه ‌های پنی سیلین و ماکرولیدها(P>0.05) و کمترین بقایای آنتی ‌بیوتیکی مربوط به گروه انروفلوکسازین بوده است. بحث و نتیجه‌ گیری: با توجه به سرانه مصرف شیر در کشور، این میزان از آلودگی به آنتی ‌بیوتیک ‌ها، جمعیت قابل توجهی را تحت تاثیر قرار می‌ دهد که در بین آن ها کودکان، سالمندان، بانوان باردار و بیماران، بیش از سایرین در معرض خطر می‌ باشند. این پژوهش لزوم توجه بیش از پیش سازمان های قانون‌ گذار و ناظر را برای کنترل و به حداقل رساندن این آلودگی ‌ها گوشزد می ‌کند. 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله باقی مانده آنتی بیوتیک، شیرخام، شیر پاستوریزه، تست چهارپلیتی

عنوان انگلیسی Determination of Antibiotic Residues in Pasteurized and Raw Milk in Maragheh and Bonab Counties by Four Plate test (FPT) Method
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: Despite the beneficial effects of antibiotics in the treatment of infectious diseases, their residuals in food such as meat, milk and its transmission to human body have harmful effects. The purpose of this study was to monitor the residual antibiotics in raw and pasteurized milk of Maragheh and Bonab townships by four-plate test method (FPT). Materials & methods: For this purpose, 7 Dairy industries in Maragheh, 7 Dairy industries in Bonab, 4 traditional dairies in Maragheh, 5 traditional dairies in Bonab, a unit of milk processing plant in Maragheh, and a unit of milk processing plant in Bonab were chosen randomly. 25 milk samples were collected at 4 repeated different times of the remaining four antibiotics and were studied by plate method (FPT). Findings: 7 (94/24%) samples of raw milk dairy industries of Maragheh, 15 cases (47/53%) samples of raw milk dairies industry of Bonab, 6(5/37%) samples of raw milk dairies of traditional type in Maragheh 4 (20%) samples, and Bonabtraditionaldairymilk1 (25%) samples of pasteurized milk contaminated Maragheh antibiotic residues were detected and Bonab pasteurized milk samples were found as negative. The results showed that the maximum residual antibiotic in the penicillin and macrolid groups (p>0.05) and the least residual antibiotic was confirmed in enrofloxazin group. Discussion & conclusions: According to Iranian milk consumption per capita, these rates of contamination affect considerable part of population especially vulnerable groups like children, pregnant women, the elderly, and patients. This research shows the necessity of legislative and food inspecting organizations to control and minimize these contaminations.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله زهرا زرانگوش | zahra zarangush
dept of food industries, islamic azad university, maragheh branch, maragheh,iran
مراغه-بلوار شهید درخشی- دانشگاه آزاد اسلامی مراغه- گروه میکروبیولوژِی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی مراغه (Islamic azad university of maragheh)

سامان مهدوی | saman mahdavi
young research and elite club, islamic azad university, maragheh branch, maragheh,iran
مراغه-بلوار شهید درخشی- دانشگاه آزاد اسلامی مراغه- گروه میکروبیولوژِی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی مراغه (Islamic azad university of maragheh)


نشانی اینترنتی http://sjimu.medilam.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1919-2&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/48/article-48-447713.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده 1
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات